30-09-06

OESO RAPPORT NEEMT BELGISCH MILIEUBELEID ONDER DE LOEP

rokende schoorsteenDe OESO(Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft het Belgisch milieubeleid voor een 2 de maal doorgelicht. Enerzijds was er heuglijk nieuws omdat werd vastgesteld dat het milieubeleid er stilaan op vooruit gaat.  Anderzijds bleven er toch nog een aantal pijnpunten die de nodige aandacht en aanpak verdienen.

Woensdag 27 september l.l. tijdens de plenaire zitting heb ik minister Peeters ondervraagd over de opvolging van de luchtkwaliteit in Vlaanderen.  Het beloofde flexibele meetnetwerk dat door VITO uitgewerkt zou worden, blijkt nu een computermodel te zijn dat aan alle gemeenten werd overhandigd.  Op basis daarvan kunnen de gemeenten nagaan hoe het zit met fijn stof en mobiliteit.  Daarbovenop heeft VITO eveneens een specifieker programma, dat klaar is voor gebruik.  Benieuwd hoe, waar en wanneer dit zal ingezet worden.  Over het aanpassen van het milieuvergunningenbeleid hoorde ik de minister niets zeggen, daarover zal ik hem opnieuw moeten ondervragen. Daarnaast meen ik dat het hoog tijd wordt dat er gezocht wordt naar technologische nieuwigheden om fijn stof veroorzaakt door verkeer in te dijken.   Blijkt dat de problematiek van giftige stoffen door technologische vooruitgang kon beperkt worden.  Dus is hier nog wel heel wat werk aan de winkel.  Want één ding is zeker, je kan de klok geen 100 jaar terugdraaien, en al het verkeer aan de kant gaan zetten.

09:01 Gepost door Marleen Van den Eynde in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NIEUW PARLEMENTAIR JAAR GEOPEND

vlaamsparlementMaandag 25 september was de start van het nieuwe politieke werkjaar in het Vlaams Parlement.  Marleen Vanderpoorten legde meteen ook de eed af als nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement.  Norbert De Batselier heeft zijn postje van parlementsvoorzitter ingeruild(afgesproken bij de coallitieonderhandelingen) voor een mandaat als directeur van de Nationale Bank. Traditioneel wordt bij de start van het nieuwe politieke jaar een septemberverklaring(beleidsplannen) van de Vlaamse regering voorgesteld.Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter zag in het feit dat Leterme in zijn septemberverklaring zei dat een staatshervorming ook Wallonië dient "een sollicitatie voor het ambt van eerste minister". Volgens Dewinter is Leterme geschrokken van de felle Franstalige reacties op zijn uitspraken dat Franstaligen in de rand geen Nederlandse willen leren en er gewoon niet verstandig genoeg voor zijn. "Deze zomer heeft u zich ontpopt als een Vlaamse pitbull. Vandaag is die pitbull aan de ketting gelegd. Hij mag blaffen maar niet bijten. U hebt uw tegenstanders zwaar onderschat. Waarmee bewezen is dat de slimmeriken in Namen zitten, en de dommeriken hier op deze regeringsbanken."Daarmee is alles gezegd.

08:28 Gepost door Marleen Van den Eynde in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-09-06

8 OKTOBER : VOOR EEN LEEFBAAR KONTICH-WAARLOOS

Het parlementair werkjaar is nog niet gestart, in tegenstelling met de verkiezingscampagne, die nu in volle strijd is losgebarsten. Binnenkort treft u op onze webstek ons verkiezingsprogramma aan.

13:16 Gepost door Marleen Van den Eynde in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |