17-01-07

INSTALLATIE VAN DE NIEUWE GEMEENTERAAD

gemeenteraadsploeg1Dinsdagavond 3 januari werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

Onder heel wat belangstelling nemen de 27 verkozenen plaats op hun splinternieuwe zetel.

Dit zijn de eerste echte Vlaamse verkiezingen waar geen getrouwheid meer gezworen wordt aan de Koning en de wetten van het Belgische volk. Mooi zo. De nieuwe ploeg zweert " de verplichtingen van het maandaat trouw na te leven". De rij wordt afgelopen, ieder zegt zijn tekst en krijgt een applaus. Uiteraard is dat een indrukwekkend moment voor de tien nieuwkomers.

 

Burgemeester Van Linden die eerder al zijn eed heeft gezworen voor de provinciegouverneur, wordt daarop verkozen als voorzitter van de gemeenteraad. Vroeger was hij dat automatisch, maar sinds het nieuwe gemeentedecreet kan ook een ander lid van de gemeenteraad het voorzitterschap waarnemen. Tegelijkertijd wordt de burgemeesterwissel op 31/12/2008 tussen Van Linden en schepen Blommaerts vastgelegd.  Oudere Kontichnaren herinneren zich zeker hoe zulke afspraken vroeger wel eens genegeerd werden. Wat politieke koorts veroorzaakte en veel krakeel en vetes. Het nieuwe gemeentedecreet maakt ook aan deze folklore een einde.

 

Nu is het de beurt aan de schepenen om hun eed af te leggen. Dat verloopt vlot tot het de beurt is aan schepen Jacobs. Vanuit het publiek roept iemand ongegeneerd dat "deze man niet waard is om schepen te zijn". De burgemeester maant tot kalmte, maar de contestant geeft niet op. " Besef goed dat er zware straffen staan op meineed" verwittigt hij Jacobs. Nu is het genoeg voor de burgemeester, hij laat de man de keuze tussen zwijgen of verwijderd worden. De man zwijgt en schepen Jacobs legt de eed af.

 

Daarop vraagt  en krijgt Vandevorst van de linkse fractie het woord. Hij valt Jacobs frontaal aan. Hij heeft het over een tuinhuisje van 3.000m2  waarvoor Jacobs een bouwtoelating gevraagd heeft. Dat is een nul teveel, maar geven we toe dat een tuinhuisje van 300m2 vragen oproept. Hij heeft het over de geplande grote parking in het Altena Park en zelfbediening. Vandevorst is boos en agressief, maar Jacobs bijt van zich af. Hij maakt bekend dat Vandevorst de huidige krappe meerderheid zou benaderd hebben om samen een grotere coalitie te maken, zonder zijn kartelpartner Groen!. ( Wist Groen! dat ?  Groen! zwijgt in alle talen.) "Ge had op mijn plaats kunnen zitten", zegt Jacobs. Hij begint een tekst voor te lezen waarvan de overgrote meerderheid der aanwezigen aanvankelijk niet weten waarover het gaat. Het is een vonnis na een bouwovertreding bij de bouw van het (socialistisch) volkshuis, ongeveer 15 jaar geleden. In dat vonnis wordt Vandevorst genoemd. Die is woedend en dreigt met een proces.

 

Wanneer de rust is hersteld, krijgt Marleen Van den Eynde het woord. Als fractieleidster van het Vlaams Belang brengt ze drie punten naar voor.

Eerst wijst zij er op dat deze zeer krappe meerderheid van 14 op 27 tot stand is gekomen zonder enig formeel of informeel contact met het Vlaams Belang, dat toch met een vooruitgang van 1.042 stemmen tegenover de gemeenteraadsverkiezingen van 2000, de grootste winnaar van de verkiezing mag genoemd worden. De verliezers hebben geen rekening gehouden met de verkiezingsuitslag. Ten tweede betreurt het Vlaams Belang dat deze nieuwe meerderheid het toch noodzakelijk vond om een zesde schepenzetel toe te wijzen. Op een gemakkelijke manier had men kunnen aangeven dat het nieuwe bestuur de intentie heeft om zuiniger om te gaan met het belastinggeld van de Kontichnaren. Een bevolkingsaangroei van 300 inwoners creëert geen bijkomende werklast die een zesde schepenzetel kan verantwoorden. Dat beseft elke Kontichnaar.

Tenslotte klaagt Marleen de ondemocratische houding aan van de vakbonden die onze kandidaten uitsluiten. Wat niet kan voor een instelling die voor rekening van de overheid opdrachten uitvoert.

 

Laatste punt op de dagorde is een geheime stemming over de keuze van de OCMW-raadsleden, wat verloopt zonder verrassingen.

De avond wordt afgesloten met een groepsfoto en een glaasje champagne.

Het Vlaams Belang begint aan zes jaar stevige oppositie.

   

 

10:00 Gepost door Marleen Van den Eynde in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |