25-10-11

Vlaams Belang klaagt anderstalige reclame op bussen en trams van De Lijn aan

 


Minister Crevits belooft beterschap: voortaan zal contract per contract worden nagekeken dat het Nederlands de voertaal  is. Afwijkingen moeten nadrukkelijk worden gemotiveerd.


Geregeld zien we in Vlaanderen trams en/of bussen  rondrijden met anderstalige reclame.  Zo begon de kusttram eind mei  rond te rijden met een Franstalige rekruteringscampagne voor Defensie. In het Antwerpse waren de trams en bussen van De Lijn tussen eind maart en midden september het decor voor verschillende Engelstalige reclamecampagnes.  In de Vlaamse rand reden gedurende maart bussen rond met tweetalige reclame. overijse1.jpg

 


Het commercieel uitbaten van de reclameruimte op de bijna 4.000 voertuigen en 300 schuilhuisjes van De Lijn is in handen van Lijncom NV. Deze naamloze vennootschap is voor 99,9% van de aandelen in handen van De Lijn. Het is dan ook niet meer dan normaal dat Lijncom NV net zoals De Lijn is onderworpen aan de taalwetgeving. Artikel 3 van de statuten van Lijncom vermeldt dan ook dat bij de reclamevoering het Nederlands de voertaal moet zijn.  Een bepaling die door Lijncom in het verleden met een korrel zout werd genomen.


Na tussenkomst over deze problematiek in de Commissie Openbare Werken en Mobiliteit door Vlaams Parlementslid Marleen Van den Eynde garandeerde Minister Crevits beterschap. Na overleg met de Lijn zou in de toekomst contract per contract worden nagekeken dat het Nederlands de voertaal is. “Afwijkingen op deze regel zullen in de uitdrukkelijk moeten worden gemotiveerd”, alsnog de Minister.

 

 

17:35 Gepost door Marleen Van den Eynde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.