16-11-11

INDAVER TOONAANGEVEND IN DUURZAAM AFVALBEHEER?

Dat leek deze week wel even anders toen in GVA foto’s werden gepubliceerd van een aantal wantoestanden bij Indaver.  Stroomkabels die rondslingeren of waar water overloopt, nooduitgangen die dichtgelast zijn, natte vloeren naast gevaarlijke putten van afvalovens,

slecht afgedekte gaten, een container met gevaarlijke stoffen die ondergegraven werd, en nog een aantal andere ernstige feiten. Kortom, deze wantoestanden tonen aan dat Indaver het zelf niet zo nauw neemt met de milieuwetgeving en de arbeidsveiligheid. Niet zo onbelangrijk vermits Indaver beschikt over 6 afvalverbrandingsovens voor huishoudelijk en bedrijfsafval en over twee stortplaatsen voor gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval en is hiermee nagenoeg de grootste afvalverwerker van Vlaanderen. Zulke situaties in een toonaangevend bedrijf in duurzaam afvalbeheer, waarvan overigens de Vlaamse overheid via de Vlaamse Milieuholding aandeelhouder van is, is onaanvaardbaar.

 

 

Waar heeft de milieu-inspectie en de arbeidsinspectie de voorbije jaren gezeten? Welke initiatieven heeft de milieu-inspectie inmiddels genomen na de bekendmaking van de wantoestanden bij Indaver? Ik kan me moeilijk voorstellen dat de klachten hen nooit bereikt hebben.

Dat vroeg Vlaams Volksvertegenwoordiger Marleen Van den Eynde aan Vlaams Minister voor leefmilieu Joke Schauvliege.

 

De minister stelde dat er minstens 34 maal onderzoek is geweest van de milieu-inspectie en dat er nooit problemen of overtredingen werden vastgesteld.  Eigenaardig, want ondertussen heeft het bedrijf zelf de feiten toegeven, en telkens een verklaring voor de toestand aangegeven.  Ook de “groenen” vonden de klachten van “de klokkenluiders” weinig betrouwbaar. Is het Vlaams Belang dan de enige partij die zijn ogen wel opent voor wantoestanden? Het Vlaams Belang is van mening dat wij nauwlettend moeten toekijken of de afvalverwerking in Vlaanderen op een correcte manier verloopt. 

15:01 Gepost door Marleen Van den Eynde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |