10-01-13

AANPAK WATERARMOEDE MAG NIET LEIDEN TOT VERHOGING VAN WATERFACTUUR

 

drinkwater.jpgUit het SERV-rapport –Sociale aspecten waterbeleid blijkt dat de Vlaming de jongste jaren rationeler met watergebruik is omgesprongen, uitgenomen een aantal doelgroepen.  Zo blijkt dat gezinnen waar minstens één gezinslid van buitenlandse nationaliteit alsook de groep leefloners meer water verbruiken.  Toch wel bedenkelijk omdat leefloners geen bijdrage moeten betalen.  Het “volledig gratis” verhaal heeft blijkbaar zijn doel gemist, want gratis waterverbruik leidt niet tot rationeel watergebruik.

Het is eerder verontrustend dat het aantal afsluitingen van water in 2011 meer dan verdubbeld is ten aanzien van 2010. Vooral in de provincie Antwerpen waar drinkwaterbedrijf AWW verantwoordelijk is blijkt de stijging van het aantal afgeslotenen zeer hoog is. Zo blijkt dat in 2011 2761 abonnees werden afgesloten tegenover 1281 in 2011.  Een duidelijk profiel kan de SERV echter niet meegeven.

Het huidige tariefbeleid mist in grote mate zijn doel. De waterarmoedegroep wordt groter, maar het is niet duidelijk om welke soort abonnees het gaat. Het Vlaams Belang is echter geen voorstander van de afschaffing van de 15m3 gratis water per persoon indien geen globale tariefherschikking komt. Een nieuwe verhoging van de kostprijs van water is onaanvaardbaar, de Vlaming betaalt in verhouding meer voor water dan onze omringende landen.

Het is duidelijk dat niet enkel een tariefherschikking de waterarmoede zal terugdringen maar ook een betere communicatie, transparantie in de waterfactuur, en ondersteuning van wooninspectie om gebreken op te sporen kunnen een belangrijke meerwaarde bieden. 

20:45 Gepost door Marleen Van den Eynde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.